loading ...
ISMERD MEG
Proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională
Turisztikai szolgáltatók
A desztináció
Szabadidő, szórakozás
LAZíTS
Proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională
Pihenj nálunk
Kényeztesd magad
HALLGASS RÁNK
Proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională
Ne hagyd ki Szentegyázán
Büszkék vagyunk rá
Környék
TERVEZD MEG
Proiect finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională
Hasznos információk
Útravaló
Multimédia
HU
ro hu en de fr
jelenleg
ma
holnap
holnapután
 • ×
  programajánlat
 • esemény
 • ×
  Lei
  Euro
  USD
  HUF
 
Hasznos tudnivalók
VLAHITA

Jó ha tudod

 

A szentegyházi Országos Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központ engedélyezett turisztikai központ és egy országos hálózat része!

Akkreditált Országos Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központok - 2020 december

 

Szükséges útiokmányok

Európai Unió állampolgárai számára:

Útlevél vagy személyi igazolvány

Románia területére az O.U.G. 102/2005 számú kormányrendelet értelmében az Európai Unió, az Európai Gazdasági Övezet és Svájc állampolgárai számára szabad a láttamozás nélküli belépés érvényes úti okmánnyal, amely lehet útlevél, személyi igazolvány, stb. Az  úti okmány alapján történő igazoltatás mellett minimális ellenőrzésre is számíthatnak a Romániába utazók.

Szükség szerint ugyanakkor alapos kivizsgálás alá is eshetnek a határátlépők, amely személyi-, jármű-vagy csomag-átvilágítást jelenthet, természetesen az adott törvényes keretek szabta eljárás szerint.

Más állampolgárok számára:

A belépés érvényes útlevél alapján lehetséges.

Nem Európai Uniós állampolgárok, illetve olyan családtagok számára, akik nem uniós állampolgárok a belépés Románia területére érvényes útlevéllel és vizummal lehetséges. Kivétel azon állampolgárok esete, akiknek származási országával a román állam vizumfelfüggesztési megállapodást kötött.

Nem uniós állampolgárságú családtagok, akiknek rokonsága hivatalosan bejelentett lakóhellyel rendelkezik az Európai Unió területén ugyancsak mentesülnek a vizumkiváltás alól.

Vizum

34 ország – köztük Ausztrália, Kanada, Horvátország, Japán, Új Zéland, Amerikai Egyesül Államok – állampolgárai számára nem kötelező a vizum legtöbb 3 hónapos, az Európai Unió területén eltöltött tartozkódás idejére.

Amennyiben a Schengeni övezet valamelyik országa állampolgáraként van érvényes vizuma, úgy azzal bármelyik – ugyancsak a Schengeni övezet – ország területén szabadon tartózkodhat.

Amennyiben érvényes, bejelentett, a Schengeni övezet bármely országának területén lévő lakcímmel rendelkezik, úgy az egyenértékűnek számít a vizummal.

Pénznem

A hivatalos pénznem a román lej, RON.

Hajtási jogosítvány

Bármely Európai Uniós államban kibocsátott hajtási jogosítvány érvényes az egész Unió – így Románia területén is.

Orvosi ellátás

Az Európai Unió állampolgárai számára sürgősségi esetekben, mint közúti baleset, életveszélyes állapotba való kerülés, más baleset, rosszullét esetén az orvosi ellátás általában ingyenes.

Külföldi állampolgárok esetében Románia az adott küldő országgal való egyezménye értelmében megenegedi az orvosi ellátást betegbiztosítás felmutatása nélkül.

Utasbiztosítás

Az egészségügyi biztosítást igazoló zöld kártya jelentősen megkönnyíti az esetlegesen felmerülő formai eljárásokat, a kifizetések hatékony és gyors visszaigénylését. Amennyiben nem rendelkezik még e kártyával, úgy igényelheti az Önt nyilvántartó egészségügyi hivataltól.

 

 

lorem ipsum
lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor lorem ipsum dolor
lorem ipsum

loading ...

Praktikus információk Szentegyházáról

A szentegyházi Országos Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központ engedélyezett turisztikai központ és egy országos hálózat része! Akkreditált Országos Turisztikai Információs és Népszerűsítő Központok - 2020 december   Szükséges útiokmányok Európai Unió állampolgárai számára: Útlevél vagy személyi igazolvány Románia területére az O.U.G. 102/2005 számú kormányrendelet értelmében az Európai Unió, az Európai Gazdasági Övezet és Svájc állampolgárai számára szabad a láttamozás nélküli belépés érvényes úti okmánnyal, amely lehet útlevél, személyi igazolvány, stb. Az  úti okmány alapján történő igazoltatás mellett minimális ellenőrzésre is számíthatnak a Romániába utazók. Szükség szerint ugyanakkor alapos kivizsgálás alá is eshetnek a határátlépők, amely személyi-, jármű-vagy csomag-átvilágítást jelenthet, természetesen az adott törvényes keretek szabta eljárás szerint. Más állampolgárok számára: A belépés érvényes útlevél alapján lehetséges. Nem Európai Uniós állampolgárok, illetve olyan családtagok számára, akik nem uniós állampolgárok a belépés Románia területére érvényes útlevéllel és vizummal lehetséges. Kivétel azon állampolgárok esete, akiknek származási országával a román állam vizumfelfüggesztési megállapodást kötött. Nem uniós állampolgárságú családtagok, akiknek rokonsága hivatalosan bejelentett lakóhellyel rendelkezik az Európai Unió területén ugyancsak mentesülnek a vizumkiváltás alól. Vizum 34 ország – köztük Ausztrália, Kanada, Horvátország, Japán, Új Zéland, Amerikai Egyesül Államok – állampolgárai számára nem kötelező a vizum legtöbb 3 hónapos, az Európai Unió területén eltöltött tartozkódás idejére. Amennyiben a Schengeni övezet valamelyik országa állampolgáraként van érvényes vizuma, úgy azzal bármelyik – ugyancsak a Schengeni övezet – ország területén szabadon tartózkodhat. Amennyiben érvényes, bejelentett, a Schengeni övezet bármely országának területén lévő lakcímmel rendelkezik, úgy az egyenértékűnek számít a vizummal. Pénznem A hivatalos pénznem a román lej, RON. Hajtási jogosítvány Bármely Európai Uniós államban kibocsátott hajtási jogosítvány érvényes az egész Unió – így Románia területén is. Orvosi ellátás Az Európai Unió állampolgárai számára sürgősségi esetekben, mint közúti baleset, életveszélyes állapotba való kerülés, más baleset, rosszullét esetén az orvosi ellátás általában ingyenes. Külföldi állampolgárok esetében Románia az adott küldő országgal való egyezménye értelmében megenegedi az orvosi ellátást betegbiztosítás felmutatása nélkül. Utasbiztosítás Az egészségügyi biztosítást igazoló zöld kártya jelentősen megkönnyíti az esetlegesen felmerülő formai eljárásokat, a kifizetések hatékony és gyors visszaigénylését. Amennyiben nem rendelkezik még e kártyával, úgy igényelheti az Önt nyilvántartó egészségügyi hivataltól.